Διδασκαλία

O Κώστας Καστανάς με μαθητές του στο πανεπιστήμιο James Madison

(στο κέντρο πίσω διακρίνεται o Tom Arthur).

Δάσκαλοί του...

Ο Κώστας Καστανάς ήταν αγαπημένος μαθητής της Κατίνας Παξινού που υπήρξε δασκάλα του στην σχολή του Εθνικού θεάτρου, αλλά και στη σκηνή για χρόνια. Δασκάλους του στο θέατρο θεωρεί τον Αλέξη Μινωτή,
ο οποίος του εμπιστεύτηκε μεγάλους ρόλους του διεθνούς δραματολογίου και τον καθοδήγησε σκηνοθετικά στα πρώτα του βήματα, τον Δημήτρη Χορν, πλάι στον οποίο έπαιξε αλλά και χάρηκε την φιλία του, την Έλλη Λαμπέτη στον Βυσσινόκηπο, αλλά και τον Μίνωα Βολανάκη, καθώς και από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τον Αλέξη Σολομό, τον Τάκη Μουζενίδη, τον Στέλιο Βοκοβιτς, τον Λυκούργο Καλλέργη, τον Θάνο Κωτσόπουλο, την Άννα Συνοδινού, την Ελένη Χαλκούση, την κυρία Μιράντα, τον Δημήτρη Μυράτ και τους δασκάλους των θεωρητικών μαθημάτων στη Σχολή, δηλαδή τον Άγγελο Τερζάκη, τον Αιμίλιο Χουρμούζιο, τον Γ. Ζώρα και στην κινησιολογία την Έλενα Τσουκαλά, τη Μαρία Χόρς, τη Ντόρα Τσάτσου.
Αυτή την παλαιότερη γενιά των σπουδαίων ανθρώπων του θεάτρου συναναστράφηκε ως νέος και έμαθε πολλά από αυτούς .

Μνημονεύει με ιδιαίτερη εκτίμηση συναδέλφους που έφυγαν και πρόλαβε να τους γνωρίσει και να συνεργαστεί μαζί τους, που τον τίμησαν με τη φιλία τους και τον άγγιξαν με την ποιότητά τους, ποιότητα
καλλιτεχνών και ανθρώπων: τον Μάνο Κατράκη, τον Πέλο και την Αλέκα Κατσέλη, τον Θεόδωρο Μορίδη, τον Νίκο Τζόγια, την Ελένη Χατζηαργύρη, τον και πολλούς άλλους.

«Παιδεία και αρετή και γνώση όσο κι αν είναι άγνωστα στους πολλούς, είναι το πιο γλυκό πράγμα στη ζωή του ανθρώπου.» Σωκράτης

Δάσκαλος..

Την άνοιξη του 2004 ο Κώστας Καστανάς είχε πάει κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης στις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στα πανεπιστήμια Bradley και James Madison όπου δίδαξε υποκριτική και παρουσίασε σε οπτικοακουστικό αναλόγιο αποσπάσματα από Αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες στα Αγγλικά και αρχαία Ελληνικά. (Το ίδιο πρόγραμμα είχε παρουσιάσει στην Πάτρα στο θέατρο Επίκεντρο προσκεκλημένος από το θεατρολογικό τμήμα του πανεπιστημίου Πατρών στα Ελληνικά).
Ο Κώστας Καστανάς υπήρξε επί σειράν ετών (1986-1995) καθηγητής στην Ανωτέρα σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, (σχολή της οποίας είναι και ο ίδιος αριστούχος απόφοιτος) και ο αριθμός των μαθητών που είχε κατά καιρούς και που οι περισσότεροι κάνουν ευδόκιμη πορεία στο Ελληνικό Θέατρο, ξεπερνά τους 250.

Σε παλαιότερες χρονιές, είχε διδάξει υποκριτική και στις σχολές Βεάκη και στην Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού θεάτρου.Και προ ετών στην σχολή Τράγκα.
Πρόσφατα ασχολείται με την θεατρική του ομάδα στο Πόρτο Ράφτη και τα αποτελέσματα της προετοιμασίας και μελέτης του εργαστηρίου πάνω σε ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, παρουσιάζονται κυρίως στο τοπικό κοινό.