Ας γνωριστούμε

Λίγα λόγια για τον Κώστα Καστανά...

Ο Κώστας Καστανάς σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου της Ελλάδος, στην ίδια σχολή που κατόπιν δίδαξε επί δώδεκα έτη.  Ως ηθοποιός είχε την τιμή να πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις έργων του Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Μολιέρου, Καμύ, Καζαντζάκη κ.α. στην πολυετή συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος, με τον θίασο Μινωτή - Παξινού, και με πολλούς άλλους θιάσους, μερικές φορές προσωπικούς.

Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του στην αναβίωση του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, καθώς ερμήνευσε ρόλους από την αρχαία τραγωδία στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, στη Δωδώνη και σε άλλα θέατρα της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Σταθμούς στην πορεία του θεωρεί τη συνύπαρξή του στη σκηνή με μορφές του ελληνικού θεάτρου όπως τον Αλέξη Μινωτή, την Κατίνα Παξινού, την Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χορν και άλλους, που είτε με την θεατρική τους παρουσία, είτε και με προσωπική φιλία τον επηρέασαν θετικά και σημαντικά. Εμφανίστηκε επιλεκτικά σε ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές, ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση με την ανάγνωση ελληνικών κειμένων καλλιτεχνικού ή ευρύτερα φιλολογικού περιεχομένου, συμμετέσχε σε πειραματικές σκηνές, παρουσίασε δικές του σκηνοθετικές προτάσεις…

Οι εμφανίσεις του, είτε ως ηθοποιού είτε ως καθηγητή της δραματικής τέχνης σε παραστάσεις και εκδηλώσεις εντός ή εκτός των Ελληνικών συνόρων, συμπληρώνουν μια διαδρομή αρκετών δεκαετιών... που, όμως, τη νοιώθει σαν μόλις να αρχίζει!